Skjult kamera - valgfusk i Israel?

Foto: pexels, pixabay

De såkalte arabiske israelerne eller palestinerne med israelsk statsborgerskap utgjør rundt 20 prosent av den israelske befolkningen. Kun 49 prosent av disse stemte i det nylige israelske parlamentsvalget; et betydelig lavere oppmøte enn for den israelske befolkningen i sin helhet hvor 68 prosent stemte. Hvorfor valgte mange i denne velgergruppa å bli hjemme? Blant svarene finner vi Israels manglende demokratiske legitimitet blant palestinske-israelske velgere, loven fra i fjor som sier at Israel kun er en nasjonalstat for det jødiske folk, og aktivister fra den politiske høyresiden som har brukt skjult kamera i stemmelokalene.

 

 

Selv om valgdeltagelsen historisk sett har vært lavere blant palestinske-israelske statsborgere, hadde valget 9. april i år en av de laveste registrerte valgdeltakelsene. Begge de palestinske-israelske partilistene Hadash-Ta'al og Balad-Ra'am kom knapt over sperregrensen på 3,25 prosent; begge partilistene gikk tilbake, og tapte tilsammen tre seter i det israelske parlamentet Knesset.[1]

Hva skjedde? Hvorfor gikk en relativt høy valgdeltakelse på nesten 64 prosent blant palestinske-israelske velgere i 2015, ned med 15 poeng i 2019? Antallet avlagte stemmer fra denne velgergruppa har sunket de siste årene på grunn av desillusjonerte, apatiske velgere som i økende grad har følt seg fremmedgjort fra det israelske samfunnet.

 

Valgdeltakelsen ved lokalvalg er høyere enn ved nasjonale valg for de palestinsk-israelske velgerne. Beslutningen om å holde nasjonale og lokale valg på ulike dager kan derfor ses på som en måte å hindre palestinsk-israelske stemmer å bli hørt. En av de viktigste forklaringene for dette er troen på at deltakelse i nasjonale valg gir legitimitet til det israelske demokratiet, som mange palestinske-israelske velgere føler er iboende udemokratisk.

 

Under det forrige valget i 2015 ble fire palestinske-israelske partiene forent i en felles liste. Dette skjedde etter at noen toneangivende lovgivere, blant dem daværende utenriksminister Avigdor Lieberman, hadde hevet sperregrensen i et forsøk på å utnytte politisk fragmentering og holde de palestinske-israelske partiene ut av Knesset. Felleslisten gjorde velgerne en smule optimistiske, og de øynet muligheten for reell innflytelse. Dette skjedde ikke; felleslisten raknet.

 

Palestinsk-israelske partier/lister har aldri vært del av et regjeringssamarbeid. Benny Gantz, hovedutfordreren til Israels statsminister Netanyahu under valget, er tidligere stabssjef i det israelske forsvaret (IDF) og leder av alliansen Blå og Hvit.

Gantz fortsatte tankegangen om at et slikt samarbeid er umulig da han uttalte at han ikke ville inkludere et palestinsk-israelsk "arabisk" parti i en regjeringskoalisjon under noen omstendigheter.[2]

 

Israelske regjeringer har vedtatt en rekke lover som har til hensikt å diskriminere mot, og svekke stemmeretten til palestinsk-israelske borgere. Den utvilsomt viktigste av disse lovene er loven fra i fjor som sier at Israel er en nasjonalstat for det jødiske folk. Loven definerer Israels konstitusjonelle identitet som jødisk, uten å nevne demokrati, likestilling eller ikke-jødiske borgere som muslimer, drusere eller ikke-religiøse borgere.[3]

 

Netanyahus egen tolkning av denne loven kom frem på sosiale medier under valgkampen: "Israel er ikke en stat for alle sine borgere. Ifølge nasjonalstatloven vi vedtok, er Israel det jødiske folks nasjonalstat - og ikke for noen andre."[4]

 

Etter valget har lederen for Israels sentrale valgkomité bedt riksadvokat Avichai Mandelblit om å granske hvorvidt valgfusk foregikk i stemmelokaler i palestinske-israelske områder, som i byen Nazareth. Netanyahus parti Likud utstyrte sine observatører/aktivister med 1200 skjulte kameraer som ble brukt i valglokalene. Det israelske politiet har konfiskert noen av kameraene, mens Netanyahu sa at det burde vært kameraer overalt for å sikre en "koscher"-stemmeprosess. [5]

 

Dagen etter valget postet et israelsk bosetter-PR-firma på Facebook: "Så du artiklene som spredte seg som ild i tørt gress på valgdagen? De (artiklene) om kameraer som var utplassert i arabiske stemmelokaler (...)? Så ja, vi er de skyldige for dette.”[6]

 

Det palestinsk-israelsk partiet Hadash-Ta’al uttalte at “med en gang kameraene ble oppdaget ble det opptøyer og sammenstøt, og stemmegivningen stanset opp i noen valglokaler.” I følge partiets talsperson “forårsaket situasjonen frykt blant mange av velgerne, som var redde for å gå til valglokalene – som var intensjonen til Likud og PR-firmaet.”[7]

 

Under valgkampen tok riksadvokat Mandelblit ut tiltale mot Netanyahu i tre separate korrupsjonssaker. Tiltalen mot Israels sittende statsminister dreier seg om underslag, bestikkelser og svindel. Netaynhu selv kalte prosessen for en heksejakt.[8] Hva riksadvokat Mandelblit konkluderer om valgfusk gjenstår å se. Uansett hva han konkluderer med, er det klart at det israelske demokratiet legitimitet svekkes ved at under halvparten av de palestinske-israelske borgere stemmer, og nasjonalstatloven fra i fjor som ikke nevner muslimer eller kristne som en konstituerende enhet i staten Israel.


[1] https://www.haaretz.com/israel-news/elections/.premium-pr-firm-behind-likud-s-hidden-cameras-in-arab-poll-sites-boasts-of-lowering-turnout-1.7108972

[2] https://foreignpolicy.com/2019/04/03/israels-arab-parties-arent-all-the-same-hadash-taal-balad-ayman-odeh-ahmad-tibi-netanyahu-gantz-lapid/

[3] https://www.brookings.edu/blog/order-from-chaos/2019/04/16/why-did-arab-voter-turnout-for-israels-election-plunge7

[4] https://www.timesofisrael.com/gantz-were-willing-to-sit-in-government-with-anyone-jewish-and-zionist/

[5] https://www.haaretz.com/israel-news/elections/.premium-israel-s-election-committee-chief-asks-ag-to-probe-voter-fraud-in-arab-polling-sites-1.715136

[6] https://www.haaretz.com/israel-news/elections/.premium-pr-firm-behind-likud-s-hidden-cameras-in-arab-poll-sites-boasts-of-lowering-turnout-1.7108972

[7] https://www.haaretz.com/israel-news/elections/.premium-pr-firm-behind-likud-s-hidden-cameras-in-arab-poll-sites-boasts-of-lowering-turnout-1.7108972

[8] https://www.aftenposten.no/verden/i/KvVjX6/Varsler-tiltale-mot-Netanyahu-i-korrupsjonssaker-40-dager-for-han-ber-om-gjenvalg

 

Synspunktene i denne artikkelen representerer ikke nødvendigvis oppfatningene til redaksjonen i Levanten.no