Valgoppdatering fra Israel: Ny samlingsregjering?

Store deler av stemmene er talt opp i Israel. Likevel var det ingen seierstaler på statsminister Netanyahus valgvake, eller hos hans hovedrival, Benny Gantz. For å få samlet en ny regjering må det skje store endringer i de politiske alliansene. Eller – Blir det nytt valg?

Valget i Israel har blitt sett på som en folkeavstemning om sittende statsminister Benjamin Netanyahu, noe som er naturlig med tanke på at han nå er Israels lengst sittende statsminister. Spørsmålene vi stilte før valget var hvilken rolle Avigdor “the kingmaker” Lieberman ville spille i eventuelle regjeringskoalisjoner, om partiet Likud ville kaste Netanyahu som partileder, eller om det ville bli et tredje valg, dersom situasjonen ble fastlåst som i april, uten noen majoritetskoalisjon. Det trengs 61 av 120 seter i nasjonalforsamlingen Knesset for å kunne danne regjering. På torsdag annonserte Netanyahu at han var åpen for en samlingsregjering med rivalen Benny Gantz’ Blått og Hvitt.[1]

Resultatene

Alle stemmer er i skrivende stund ikke talt opp, blant annet er det stemmene til diplomater og soldater som blir talt opp nå. Det endelige resultatet vil kanskje ikke være klart før 25 september.

Foreløpig ser det ut til at Benny Gantz’ allianse Blått og Hvitt ender med 33 seter i Knesset, og Netayahus Likud får 31 seter. På tredjeplass ligger det arabiskdominerte Joint list med 12 seter. Joint list er en samling av flere partier, som hver for seg fikk til sammen 10 seter ved valget i april. Liebermans Yisrael Beitenu (Israel vårt hjem) ser ut til å få 8 seter.

Leiberman “the kingmaker”?

Lieberman, som har en velgerbase av sekulære Israelere med østeuropeisk avstamning, er selv født i Sovjetunionen, og har en potensielt stor velgerbase, da rundt en million av Israels ni millioner innbyggere har enten sovjetisk, eller på annet vis russisktalende bakgrunn. Dette gjør Liebermann til en potensielt stor politisk aktør. Det har lenge vært konflikt mellom Bibi og Lieberman, især grunnet en unntakslov, som fritar ultraortodokse yeshivastudenter[2] fra militærtjeneste. Dette er et fritak som Lieberman ikke aksepterer, men som er viktig for Netanyahus støttepartier med ultraortodokse kjernevelgere.

Lieberman trakk seg som forsvarsminister i november i sammenheng med Netanyahus inngåelse av en våpenhvileavtale med Hamas, og Lieberman hadde før valget åpnet for et samarbeid med Gants' Blått og Hvitt. Han har ikke utelukket å ta del i en samarbeidsregjering med Blått og Hvitt, og Likud, uten  Likuds ultraortodokse støttepartier. Hvis Netanyahu klarer å danne regjering med Blått og Hvitt har han ikke lenger behov for Yisrael Beitenu som støtteparti, og den politiske kapitalen Lieberman har investert i å gå imot Netanyahu vil ikke ha gitt det utbyttet han hadde håpet på.

Blått og Hvitt

Blått og Hvitt holdt seg rolige i båten under sin første valgkampanje til valget i april. Gantz' styrke var at han var en kjent og populær figur i Israel, med betydelig militær erfaring, noe som er viktig for den brede høyresiden. Det viktigste er kanskje at han ikke er Netanyahu. Ved flere anledninger takket han Netanyahu for lang tjeneste, og med utsagnet "vi tar det herfra”.[3]

Blått og Hvitt har tidligere gitt uttrykk for at det er uaktuelt med et samarbeid med Likud dersom Netanyahu stadig er leder for partiet.

Flere av Blått og Hvitts kjerneprogrampunkter kan sies å være rettet direkte mot Netanyahu: Blått og hvitt vil innføre et tak på hvor lenge en statsminister kan sitte, endre nasjonalstatsloven til å involvere ikke-jødiske israelere, og at en statsleder ikke kan være tiltalt for lovbrudd.[4]

Netanyahu er som kjent den lengst sittende statsministeren i israelsk historie (det ble han i månedene etter valget i april), nasjonalstatsloven var vedtatt under Netanyahu, og sistnevnte vil trolig bli tiltalt for tre separate lovbrudd dersom han ikke sikrer seg immunitet mot dette ved støtte i nasjonalforsamlingen.

Samlingregjering?

Det har ikke vært samlingsregjeringer siden Netanyahu kom til makten i 2009. Dette valget har riktignok vært viktigere for Netanyahu enn tidligere. Ikke bare er hans fremtidige politiske karrière på spill, det er også hans status som fri mann. Hvis han blir statsminister kan han muligens få stemt frem en juridisk immunitet for ham selv for å kontre forestående anklager om korrupsjon og bedrageri. Uten en slik immunitet er fremtiden usikker.

På tross av krass kritikk mot Blått og Hvitt annonserer Netanyahu nå at det er aktuelt for ham å samarbeide med “alle sionistiske partier”, noe som ikke utelukker Blått og Hvitt, som kan sies å ligge rundt sentrum-høyre, med svært liknende syn på fredsavtaler med palestinerne, Jerusalem, grenser og Gazastripen.

Hva nå?

Prosedyren etter et valg er at presidenten (Reuven Rivlin) ber lederen av det partiet som har best sjanse til å danne flertall om å gjøre nettopp dette. Dette er som regel lederen av det største partiet, men ikke alltid. Det var nettopp for å unngå at Blått og Hvitt skulle få denne sjansen etter at Likud feilet i sin regjeringsdannelse tidligere i år at det ble bestemt nyvalg.

Hvis Blått og Hvitt og Likud går sammen i regjering vi de få den nødvendige majoriteten uten støttepartier. Muligens blir det en rotering med statsministere, det var planen for Blått og Hvitt hvis de skulle vinne en majoritet alene (alliansen består av fire partier). Isåfall vil begge grupper ha lempet kraftig på sine standpunkt. For Gantz ville det bety at Blått og Hvitt ikke tar over makten etter Netanyahu. For Netanyahu selv kan dette være siste mulighet for å unngå straffeforfølgelse.

Det som er sikkert er at dette valget har vist en fremgang for de arabiskdominerte partiene, som under Joint list ble landets tredje største allianse. Hvordan en eventuell regjeringssammensetning vil se ut er derimot stadig usikkert.

 


[1] https://www.aljazeera.com/news/2019/09/israel-netanyahu-calls-rival-gantz-form-unity-government-190919100405246.html

[2] Yeshiva er skoler for studiet av jødedommens hellige tekster

[3] https://www.i24news.tv/en/news/israel/194242-190129-main-challenger-to-netanyahu-we-ll-take-it-from-here

[4] https://www.timesofisrael.com/blue-and-white-releases-its-political-platform-no-second-disengagement/

https://en.idi.org.il/media/12312/%D7%9B%D7%97%D7%95%D7%9C-%D7%9C%D7%91%D7%9F-%D7%9E%D7%A6%D7%A2.pdf.